WIE JARIG IS VIERT FEEST!

Feest vieren, dáár moeten kinderverjaardagen op school over gaan. Niet om de inhoud of de grootte van een traktatie. Basisschool Eerschot heeft sinds dit schooljaar een nieuw feestbeleid ingezet op hun school… En met succes!

Waarom overstappen naar een feestbeleid?

Nu veel gezinnen steeds moeilijker kunnen rondkomen en overgewicht toeneemt, is trakteren een onderwerp ter discussie geworden. Het landelijk initiatief Wie jarig is viert feest roept scholen daarom op om hun traktatiebeleid om te zetten in een feestbeleid. Dus niet meer trakteren, maar feest vieren in de klas en de jarige in het zonnetje zetten!

Het idee is misschien even wennen, maar het heeft veel voordelen. Zo doen financiële verschillen tussen ouders er niet meer toe, zijn er geen discussies meer over inhoud en hebben ouders geen stress bij het maken of kopen. Daarnaast is het voor het kind én de klas een feestje!

Feest vieren op Basisschool Eerschot

Marieke van de Weideven van Basisschool Eerschot verteld: “Dit schooljaar zijn we begonnen met het trakteren van de kinderen op iets leuks in plaats van iets lekkers, waarbij de jarige in het zonnetje gezet wordt. De jarige mag het vieren van de eigen verjaardag zelf vormgeven d.m.v. activiteiten of spelletjes die gekozen kunnen worden. Denk aan wat langer pauze met z’n allen, stoelendans, extra voorlezen door de juf of meester, spelletjes spelen, etc. Iedere groep heeft er een eigen invulling aan gegeven, zodat niet ieder jaar dezelfde activiteiten terugkomen en het vieren van de verjaardag speciaal blijft. Op deze manier is er niet een kort moment om even de verjaardag te vieren, maar heeft de jarige door de dag heen een jarig gevoel en wordt de klas op leuke activiteiten getrakteerd.

Het went erg snel dat er niet meer getrakteerd wordt, met name de kinderen in de onderbouw weten niet beter en genieten uiteindelijk meer van de aandacht op deze speciale dag, dan van het uitdelen van de traktatie.”

 

Zelf aan de slag met een feestbeleid?

Het feestbeleid is ook geschikt voor een kinderopvang of BSO. Wil jij als school, kinderopvang of BSO aan de slag met het feestbeleid? Kijk dan voor meer informatie op wiejarigisviertfeest.nl of neem contact op met de gezonde schooladviseur Kelly de Bont (k.de.bont@ggdhvb.nl).